OBNOVA KAŠTELA

savicenta_tz100-070520.jpg

Nakon spaljivanja kaštela u 2. svjetskom ratu, prepušten sam sebi, kaštel je u sljedećim desetljećima koja su slijedila bio potpuno nezaštićen i kao takav, na udaru ostalih devastacija. U zadnja dva desetljeća kaštel se je počeo sustavno obnavljat uz potporu Ministarstva kulture RH, Istarske županije i Regije Veneto (IT). 2008.godine krenulo se u statičku sanaciju Aneksa palače, a tada se počelo razmišljati osim o samoj obnovi, i o davanju namjene samom kaštelu. Ubrzo su izrađene međukatne konstrukcije i krov koji je sam Aneks spasio od urušavanja.

Nakon toga, putem projekta Revitas pristupilo se obnovi kvadratne kule, stepeništa na južnom zidu i samog prizemlja Aneksa, čime se je po prvi puta dala funkcija kaštelu jer je time omogućen pristup kuli i svim zidinama, a izgrađen je i most.

Posljednji i najvažniji projekt je zasigurno integrirani razvojni program „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini -  Grimani i Petrapilosa“ ukupne vrijednosti 22.594.779,13kn, od čega je 19.204.801,29kn (85% iznosa) osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ovim je projektom u funkciju stavljeno 5 etaža palače svaki namijenjen za određenu aktivnost: degustacijsko-prodajni prostor, galerija, multimedijalna izložba, kongresni centar i sala za vjenčanja, te na samom vrhu Kapetanova soba. Duž cijele palače proteže se Zbirka starog oružja Ferlin.

Projekt je započeo u prosincu 2016.godine, a službeno je završio 1.srpnja 2020.godine.

Više o projektu možete saznati ovdje.